Lezing 6 oktober 2016: Caesarslag, door Prof.dr. Nico Roymans

Op 6 oktober geeft Prof.dr. Nico Roymans een lezing in de zaal van De Lachende Vis in Oud-Empel, waarin de onderwerpen 'Caesarslag Maren-Kessel' en de 'Tempel van Empel' aan bod komen. Professor Roymans is bekend van de opgravingen van de Tempel van Empel alsook van zijn onderzoek naar de slag van Caesar bij Maren-Kessel, wat onder andere in De Wereld Draait Door is gepresenteerd. De toegang is gratis.

Tijdens de avond zijn er 3 unieke mini-exposities met originele Romeinse en Germaanse vondsten te zien. Uit de depots van museum Hertogsgemaal, Groot Tuighuis en uit een privé collectie.

Aanvang: 20.00 uur met wethouder Huib van Olden. Zaal is open vanaf 19.30u

Locatie: Lachende Vis, Empelsedijk 21 Oud-Empel

Een avond als deze kan alleen tot stand komen met voldoende donateurs. Dus meld je aan op de avond als donateur.

Historische dag 2015


 

In navolging van de Romeinse dag in 2013 is in 2015 de Historische dag in Empel georganiseerd. In het kader van Empel 1200. Met duizenden bezoekers, een feestelijke opening door wethouder Huib van Olden en met muziek van Exempel. We hadden een jeugdtheater waarin een dappere jongen zijn dorp heldhaftig tegen Vikingen verdedigde, een Excercitie van Romeinse legionairs van het Xe legioen, een voorstelling van Spaanse soldaten uit 1585, legervoertuigen en een passerende jager uit WOII. Niet voor niets wilden de kinderen op deze zonovergoten dag niet naar huis! Ze konden er zoveel leren, ook van onze activiteiten zoals Romeinse muntjes zoeken met een metaaldetector, Romeinse bordspelletjes of hun haren laten vlechten, een expositie met bijzondere Archeologische vondsten van Het Hertogsgemaal museum en het Heemkunde museum, Middeleeuwse geldbuideltjes maken, schildje beschilderen, etc.

De Romeinse tempel is voor een dag zichtbaar gemaakt, op de originele plek. Er waren legervoertuigen uit WOII, zoals een tank, halftracks en een verrassing! Marktkraampjes met boeken, munten, kruidenazijn en een heuse imker. Voor de inwendige mens werd ook gezorgd door De Lachende Vis. Wij, als organisatie, hebben genoten! Dank voor jullie vele complimenten en we hopen dat iedereen er iets van heeft opgestoken en onze empelse geschiedenis levend blijft. Tot ziens op onze volgende activiteit!

 


 

Empel 1200

Historische dag 2015 

 


In augustus 2015 vierden we "Empel 1200". Empel kent een bewogen geschiedenis, een geschiedenis die aandacht verdient. Dat hebben we groots gevierd op de plek van de Tempel van Empel aan de Meerwijkweg. Hierboven staat nog te teaser die we ter aankondiging hebben gebruikt.

 

 

Uit de vroege middeleeuwen zijn oorkonden bewaard gebleven waarin door, toendertijd bevoegde personen, bepaalde gebeurtenissen zijn omschreven. In het oorkondenboek van 's-Hertogenbosch tot 1312 zijn enkele oorkonden aanwezig waarin, met

Lees meer...

Stichting Tempel van Empel

Op de plek waar de tempel heeft gestaan herinnert er nu niets meer aan de tempel. De stichting Tempel van Empel wil de herinnering aan de tempel weer terugbrengen en de tempel “beleefbaar” maken.
Dit doen we door educatieve programma’s over de Romeinen in Brabant, maar ook door de tempel zelf weer fysiek zichtbaar in het landschap te maken. Eerst tijdens onze tweejaarlijkse activiteit door tijdelijk te herbouwen en op termijn door volledige herbouw. Tijdens de historische dag van 2015 heeft de gemeente (door wethouder Huib van Olden) hieraan steun betuigd door medewerking toe te zeggen.

Van een vergeten geschiedenis begint de tempel en het verhaal van Empel nu bekend te worden. We zijn goed op weg!

De stichting Tempel van Empel bestaat volledig uit enthousiaste vrijwilligers. Stichting Tempel van Empel is voortdurend op zoek naar ondersteuning, heb je interesse? Stuur dan een mail! 

Voor donaties: NL46 RABO 010.88.05.697

Romeins kampement